Data center Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Veri merkezi nedir?

Data Center kurumların bilgilerini işlemek için gerekli olan alt yapı (kabinet, ağ, iklimlendirme, yedeklilik gibi)  özelliklerini sağlayan 7/24 çalışma esasına göre hizmet sunan fiziksel tesislerdir.

Temel Özellikleri

  1. Kurumsal bilgisayar sistemleri yer alır
  2. İnternet ya da firma özelindeki iş ağlarına kesintisiz ve güvenli  olarak çalışması için gereken ağ ve donanımları barındırır.
  3. Veri merkezi içerisinde bulunan cihazların belirlenen standartlarda çalışması gereklidir. Bunun için elektro – mekanik sistemlerin (Jeneratör, klima, nem, sıcaklık kontrolü vb) çalışması, kontrollerinin sağlanması önemlidir.
  4. Fiziksel olarak güvenliğin sağlanması, sistem salonlarına izinsiz girişin önlenmesi ve kontrol edilmesi, Mantrap girişlerinin konulması gibi.

Data center, bir firmanın IT operasyonlarının yürütülmesinde en önemli alanını oluşturmaktadır.  Veri merkezi ya da merkezlerinin konumu operasyonların yürütülmesi kadar yedekli olması ve  çalışan sistemlerin kesintisiz çalışması bu durumun sürdürülebilir olması bakımından birinci derece önem taşır.

Data centerler sadece tek bir işletmeye ait cihazlar için hizmet verebilir yada  birden fazla firma için barındırma hizmeti sağlanabilir.

Veri merkezi yapısı

Bir çok veri merkezi özel olarak planlanmış ve veri merkezi standartlarına (Tier Standartlarına) uygun olarak inşa edilmiştir. Buna karşılık özelikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde bulundukları binalardaki odaların bir kısmını sistem odası gibi kullanılmaktadır. Veri merkezleri içerinde konumlanan cihazların yüksek enerji tüketmesi ve sıcaklıkların kontrol altında tutulması, verimlilik sağlanması amacıyla iyi tasarlanmış ve izolasyonlarının iyi yapılması önemlidir.

Tesisleri güvenilir enerji ve yüksek ağ bağlantı kaynaklarına yakın olmalıdır. Data center kurulum aşamasında  doğal affet (sel, yangın, deprem) bölgelerinden uzakta olması, bina duvarlarının ve zeminin yük taşımaya uygun yapıda olmasına dikkat edilmelidir.  Ayrıca tüm tesisi izleyebilmek olası bir  güvenlik ya da yangın alarmı durumunda kontrol altında tutabilmek amacıyla kamera ve yangın söndürme  sistemlerine de sahip olması gerekir.

Veri merkezinde neler bulunur?

İşlemlerin uygulamaları çalıştırması için kullanılan cihazlarda aşağıdaki özellikler göz önünde bulundurulur

  • Sistem İhtiyaçları: Sistemlerin çalıştırılması (uygulamaların) için gerekli olan,  sunucu, işlemci firewall, disk alanı gibi faktörler hesaplanarak en uygun ve stabil çalışma ortamı hazırlanır.
  • Yedekleme: Aktif olarak çalışan cihazların yetersiz kalması ya da arızalanması durumunda yedek cihazları içerir. Ayrıca veri kayıplarının olmaması adına ise düzenli olarak sistemlerin yedekleri alınmaktadır.
  • Network:  Switch, router gateway ve firewall gibi bir çok ağ ekiplanlarını bünyesinde bulundurur.

Her veri merkezinde aktif network ekipmanları ve  pasif network ekipmanlarına aşağıdaki yapıları da eklemek mümkündür.

  • Ortam: Sistem salonlarındaki hava akış debisini, nem ve sıcaklık gibi ortama bağlı olarak değişim gösteren faktörler saniye saniye ölçülür ve izlenir. Bu ölçümleme sonrasında cihaz üreticeri tarafından belirlenen verimli çalışma  aralıklarında kalması sağlanır.
  • Enerji: Veri merkezlerinde cihazlar gibi enerji hatlarıda yedekli çalışmalıdır. Gerek iki farklı trafo tarafından dağıtım yapılan şebeke hatları gerekse UPS ya da daha uzun kesintiler için Jeneratörler kullanılır. Hatta bu jeneratörler çalışır konumdayken bile yakıt alımı yapabilir durumdadırlar.
  •  Kablolama:  Veri merkezinde kablolama yapısı düzenli ve erişilebilir anlaşılabilir olmalıdır.  Takibinin yapılabilmesi arıza ya da değişim gerektiren durumlarda oldukça önemlidir.

Veri merkezi güvenliği

Data center girişinde ve çıkışında fiziksel ve mantıksal güvenlik noktaları bulunur.
Fiziksel güvenlik önemleri arasında, kimlik kontrolü, tesis izleme sistemleri, yangın önleme ve söndürme sistemleri, erişim kontrolü ve mantrap gibi özel geçiş kapıları başlıca sayılabilir.   Fiziksel olarak veri merkezine cihaz getirmenin ya da cihaz çıkarmanın da kayıt altına alındığı unutulmamalıdır.

Mantıksal güvenlik önemleri, verilerin şifrelenmesi, network trafiğinin 7/24 esasına göre takip edilmesi, bütün kullanıcıların (personel yada ziyaretçi) aktivitelerinin (log kayıtlarının) kaydilmesi istenildiği takdirde erişilebilir olması gibi başlıca mantıksal güvenlik önleri arasında sayılabilir.

0 CommentsClose Comments

Leave a comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.